Brett-og-klipp stjerner


Denne måten å lage stjerner på så jeg første gang i en artikkel i et av julenumrene til det danske tidskriftet Matematik. Artikkelen het "Stjernekavalkade" og var skrevet av Jørgen Kongsted.

Instruksjonene nedenfor er beregnet på studenter/lærere. Derfor brukes det en del begreper som vil være ukjente på de laveste klassetrinnene. Hver enkelt lærer må vurdere hvilke begreper han/hun vil trekke inn på sitt klassetrinn.

Underveis i brettingen kan man stoppe opp og stille spørsmål angående geometriske former, vinkler og andre begreper. Man kan brette ut arket før man klipper og se på hvilke former og vinkler som dannes av brettelinjene. Mulighetene er mange!

Etter at stjernen er brettet ut, bør man benytte sjansen til å snakke om hvilke symmetrier stjernen har. Speilingssymmetri kan man sjekke ved å brette stjernen langs det en mener er speilingslinjen. Rotasjonssymmetri kan man sjekke ved å sette en nål/tegnestift i sentrum av stjernen og rotere rundt denne. Lag et omriss av stjernen på underlaget før du roterer, så ser du om stjernen virkelig faller oppå seg selv.

Alle stjernene på utskriftsvennlig fil   

Stjerner med 4 og 8 tagger



Dette er de enkleste stjernene. De burde være overkommelig selv for 1. klassinger. For noen av de minste elevene kan det kanskje være en fordel å tegne opp linja man skal klippe etter.

For å lage stjernene kan du velge om du vil ta utgangspunkt i et rektangulært ark eller i et kvadratisk ark.

Stjerner med 3 og 6 tagger



For å lage disse stjernene må man først klippe til et likesidet, trekantet ark (se instruksjonen). På små- og mellomskoletrinnet kan læreren gjøre ferdig disse på forhånd. Når du først har trekant-arket, er resten rett fram.

Tips: Når man jobber med den sekstaggete stjernen, er veien kort til å se på snøkrystaller.

Stjerner med 5, 7 og 9 tagger



Disse stjernene er faktisk like enkle som de ovenfor. Framgangsmåten er ganske lik, derfor presenteres de under ett.



Julekurv    Tilbake til Julestjernene       Tilbake til Juleverkstedet    Julekurv



Denne siden er laget av
Kjersti Melhus, Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Stavanger
Siste oppdatering 4. desember 2003