Ordningsleker

 

Utstyr: Logiske brikker (brikker med fire ulike egenskaper: farge, form, tykkelse og størrelse)

2-5 deltakere (man kan variére antall brikker etter antall deltakere)

 

Aktivitet 1 :                        Én-forskjellig-leken

 

Fordel brikkene slik at alle på gruppa får like mange. (Delingen skal skje som noenlunde tilfeldig, uten at dere tar hensyn til form, farge, størrelse og tykkelse på brikkene.) Legg bort de brikkene som eventuelt blir til overs.

 

Deltakerne legger så ned en og en brikke etter tur slik at hver brikke har nøyaktig én forskjellig egenskap sammenliknet med den forrige i rekka. Når brikken legges ned skal deltakeren si hvilken egenskap som er forskjellig (f.eks. "farge" eller "forskjellig farge"). De andre på gruppa må være oppmerksomme og forsikre seg om at regelen om nøyaktig én er fulgt. Brikkene legges ut slik at det blir en lang rekke.

 

Hvis en deltaker ikke kan legge ned noen brikke (fordi han/hun ikke kan oppfylle regelen om én forskjellig), går turen videre til neste mann.

 

Den som først blir kvitt alle brikkene sine har vunnet. Hvis ingen klarer å kvitte seg med alle, vinner den eller de som har færrest brikker igjen.

 

 

Aktivitet 2 :                        Alt-forskjellig-leken

 

Samme som over, men nå er regelen den at hver brikke som legges ned ikke skal ha noen egenskap felles med den forrige. (Her er det viktig at de andre deltakerne går gjennom lista med form, farge, størrelse og tykkelse og forsikrer seg om at alt er forskjellig.)

 

 

Aktivitet 3:                        To-forskjellig-leken

 

Samme som i aktivitet 1, men nå skal en brikke som legges ned ha nøyaktig to egenskaper som er forskjellig sammenliknet med den forrige i rekka. Når brikken legges ned skal deltakeren si hvilke egenskaper som er forskjellige (f.eks. "farge og form").

 

 

Forslag til enklere spill for yngre elever:

·        Brikken som legges ned skal ha forskjellig form i forhold til den forrige i rekka. Eleven skal si hvilken form brikken som legges ned har (sirkel, kvadrat, rektangel eler trekant).

·        Brikken som legges ned skal ha både forskjellig form og farge i forhold til den forrige i rekka. Eleven skal si hvilken form og farge brikken som legges ned har (f.eks. "rød trekant").

 

I begge forslagene ovenfor bryr vi oss ikke om de andre egenskapene til brikkene.



Opprettet høsten 2000
Kjersti Melhus
Høgskolen i Stavanger